Menü

24.09.2013

Animelere Genel Bakış


Kore ve Japon Kültürleri Türkiye'de iyice etkisini arttırdı. Eskiden doğru düzgün yerini bile bilmediğimiz bu iki asya ülkesi artık yemekleri, filmleri, animeleri, kıyafetleri, dizileri ve kültürleri ile hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Bi çok genç kız Kore Dizilerine abone olmuş durumda, bende onlardan biriyim tabi ki :)
Ama konumuz şuan da animeler. Animeye Şeker Kız Candy, Georgie, Ay Savaşçıları, Pokemon gibi izlediğimiz bi çok animeden zaten aşinayız.

Anime izlemeye kardeşimin tavsiyeleri üzerine başladım. Ve gerçekten Japonların ve Korelilerin hayal güçlerine hayran kaldım. Çok fazla anime var ve çok değişik konular. Bilim Kurgu isteyene bilim kurgu, korku isteyene korku....Romantik Komedide de çok iyiler bence.

Anime nedir ne değildir gibi konulara değinmek istiyorum bu yazımda. Diğer yazılarımda anime tanıtımları yapmayı düşünüyorum. Bu yazım biraz da onun için.

Anime Japonca bir kelime ve çizgi film - animasyon anlamına geliyor. Animeler genelde Mangaların ( japon çizgi roman ) televizyona ya da sinemaya uyarlanmış şekli. Yani önce manga yazılıyor. Sonra popülaritesine göre sinema veya televizyon aracılığı ile izleyici ile buluşuyor.

20. yy'da anime Osamu Tezuka tarihi başlamış. Osamu " manga tanrısı" olarak görülmüş ve onun önderliğinde başlamış bu anime macerası.

Animeleri diğer çizgi filmlerden ayıran özellik; animelerin her yaştan insana hitap etmesidir. Ve konu itibari ile daha geniş kapsamlıdır.

Animelerdeki karakterler genelde uzun boylu ve büyük gözlüdür. Bunun nedenini Asyalıların kısa boylu, çekik gözlü olmalarının yarattığı komplekse bağlayarak açıklayanlar vardır. Ama asıl nedeni animelerin batılı çizgi filmlerden örnek alınarak oluşturulmasıdır. Animelerde Walt Disney model alınmıştır. Walt Disney yapımı Bambi, Robin Hood, Pocahantes de uzun bacaklı ve büyük gözlü karakterlerdi.

Anime ile ilgili bazı terimler:

Fan Art:
Anime karakterlerinin ve resimlerinin hayranları(fanları)tarafından çizilen resim çalışmalarıdır.

Fan Fiction
Anime serileri hakkında fanların kendi yazdığı öyküler anlamına gelir. Animede beğenmediği ya da hoşuna gitmeyen her şeyi değiştirebilir veya tamamen kendine ait olan bir öykü yazabilir.

Fan Sub:
Anime serilerine veya filmlerine, Fan Sub grupları tarafından çevirisi yapılarak, özel font, stil ve karaoke gibi özellikler eklenmiş, çoğunlukla videoya gömülmüş olan altyazılara verilen addır.

Cosplay
Beğenilen anime Karakterlerinin kostümler ile hayata geçirilmesidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder